Geçtiğimiz günlerde İzmir’de opera sanatı alanında düzenlenen Ulusal Genç Solist Yarışmasının 8'ncisi yapıldı. İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve Alsancak Rotary Kulübü işbirliğiyle düzenlenen bu yarışmada (http://www.gencsolist.com/) adaylar Üniversite Öğrencileri ve Genç Profesyonel olmak üzere iki kategoride yarıştılar. Üç eleme aşaması olan ve bir hafta süren yarışmaya Üniversite Öğrencileri kategorisinde 20, Genç Profesyonel kategorisinde 25 aday katıldı. Üniversite Öğrencilerinden 6, Genç Profesyonellerden 5 yarışmacı finale kaldı. 18 ve 19 Şubat 2015 akşamı İZDOB Elhamra Sahnesinde yapılan final konserleri yarışmacılar için zorlu bir sanat maratonu, izleyiciler için ise tam bir sanat şöleni oldu. Hele 19 Şubattaki Arjantinli şef Tulio Gagliardo yönetiminde İZDOB orkestrası eşliğinde sunulan büyük final ve geleceğin büyük solistleri ayakta alkışlandı.
Yarışma jürisinin ulusal üyeleri Selman Ada (Jüri onursal başkanı, orkestra şefi, besteci, Devlet Opera ve Balesi-DOB Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni v.), Aytül Büyüksaraç (İZDOB solist sanatçısı, soprano, Yaşar Üniversitesi Müzik Bölümü Öğretim Görevlisi, İZDOB önceki Müdürü ve Sanat Yönetmeni), Fügen Yiğitgil (piyanist, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü baş korrepetitörü) idi; uluslararası üyeleri ise Jeanette Thompson (Jüri başkanı, şan hocası ve uluslararası soprano), Prof.Edward C. Berkeley (Aspen Opera Merkezi Müdürü ve Julliard Müzik Okulu opera sahne bölümü başkanı), Katrin König (Salzburg Devlet Opera müdürü ve kast yönetmeni), Ulf Bästlein (Bas-bariton, Graz Müzik Üniversitesi öğretim görevlisi, Husum Yaz Şarkı Festivali yönetmeni ) idi.
Adaylar birçok önemli opera eserinden teknik olarak güç aryalar sundular. Üniversite Öğrencileri Kategorisinde birinciliği soprano Betül Uzunoğlu (İzmir), ikinciliği tenor Adnan Burak Dabakoğlu (İzmir) ve üçüncülüğü soprano Dilara Kaymak (Mersin) kazandı. Genç Profesyonel Kategorisinde ise soprano Özgecan Gençer (İstanbul) birinciliğe, tenor Fuat Kılıç Aslan (İstanbul) ikinciliğe, bas-bariton Oğulcan Yılmaz (Ankara) üçüncülüğe layık bulundu. Bu yıl ilk kez konulan İZDOB Kurucu Müdürü, rejisör, sahne hocası Necdet Aydın Sahne Yorumu Özel Ödülü ise soprano Zerrin Karslı’ya (Samsun) sunuldu.
Ödüllerin yanı sıra başarılı sanatçılara burs olanakları da sağlandı. Katrin König, Özgecan Gençer’i Salzburg Landes Tiyatrosuna seçmelere davet etti. Prof. Berkeley, Doğukan Özkan’a ve Oğulcan Yılmaz’a Aspen Müzik Festivali için burs sağladı. Ulf Bastlein, Oğulcan Yılmaz, Dilara Kaymak ve piyanist Sylvain Souret’i Almanya’daki Husum Yaz Şarkı Festivaline davet etti. En az bu burslar kadar önemli bir ödül de Genç Solist Kategorisi birincisi Özgecan Gençer’in 2015-2016 sezonu içinde DOB tarafından sahnelenecek eserlerden birinde solist olarak görev alacak olmasıydı.
Yoğun ve yorucu eleme aşamalarında elenen 10 solist, değerli jüri üyeleri üç saat süren bir geri bildirim toplantısı yaptılar. Bu toplantıda jüri üyeleri her yarışmacı ile birebir görüşmeler yaptı, yarışmacılara iyi buldukları ve geliştirmeleri gereken yanları hakkında bilgi verdi. Nitekim yarışma sonrası Prof. Berkeley ve Ulf Bastlein’a Türk sanatçıların özellikle neye dikkat etmeleri gerektiğini sorduğumda her ikisi de aynı şeyi söylediler, yabancı dil öğrenmelerinin önemli ve gerekli olduğunu vurguladılar. İtalyanca ve Almanca bilmenin, eserleri yorumlarken kelimeleri doğru telaffuz etmeyi, müzikteki vurguları ve ritmi doğru ve yerinde yapmayı, doğru yerde nefes almayı sağlayacağını belirttiler. İngilizce bilmenin ise kariyer açısından dünyada dolaşmalarını kolaylaştıracaktır, dediler. Prof. Berkeley, sanatçıların özellikle Türk eserlerini yorumlarken ortaya çıkan tutkudan çok etkilendiğini, şan tekniğinde temel konulara daima önem verilmesini önerdiğini söyledi. Daha önce Türk sanatçılara hocalık yapmış olan Ulf Bastlein ise benzer şekilde, ses kalitelerinin ve kendilerini sanata adamalarının onu çok heyecanlandırdığını ekledi.
Bir hafta süren heyecan dolu 8. Ulusal Genç Solist yarışmasının mimarlarından Aytül Büyüksaraç’ı bu tür yarışmalarla gençlerin önünü açmak, yeteneklerini sergileme imkânı ve yurtdışına adım atma olanağı sağlanması bakımından tebrik etmek gerekiyor. Tabi yarışmaya katılma cesareti gösteren ve başarılı olan tüm genç solistlere de başarılı ve tutku dolu bir sanat yaşamı diliyoruz.
Pınar Aydın O’Dwyer