2014 yılı Türkiye-Polonya Diplomatik ilişkilerinin 600. yıldönümüydü. Polonya ile Osmanlı İmparatorluğu’nun zor koşullarda bile aralarındaki tarihsel ilişkileri devam ettirme becerileri, bugün Polonya ile Türkiye arasında iyi siyasi, ekonomik ilişkiler ile kültürlerin etkileşimi, sürekli diyalog, karşılıklı saygı ve anlayış gibi bir dizi nitelikli ilişki içinde olmamızı sağlamış.
2014 yılı kutlamaları için Dışişleri Bakanlığı’mıza ve Varşova Büyükelçiliği’mize artık ne yazık ki faaliyetlerini sonlandırmış olan “Ankara Üniversitesi Solistleri” olarak bir proje sunmuştuk. Bu proje Türk Bestecilerinden oluşan bir konserin yanı sıra Prof. Dr. Orhan Ahıskal’ın sunacağı “Türkiye’de Klasik Batı Müziği’nin Tarihi” adlı bir de sunumu içeriyordu. Ne yazık ki bu proje 2014 yılında gerçekleştirilemedi.
Ancak 2015 yılı “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı” etkinlikleri kapsamında Büyükelçiliğimiz önerimizi yaşama geçirmek üzere bizi Varşova’ya davet etti. Türk Bestecilerini tanıtmayı ve Türkiye’de çok sesli müziğin geldiği düzeyi her fırsatta göstermeyi bir görev bilen Ankara Üniversitesi akademisyenleri olarak büyük bir mutlulukla “Akademik Yaylı Çalgılar Dörtlüsü” adıyla (Prof. Dr. Orhan Ahıskal, Onur Akalın-keman, Prof. Çetin Aydar-viyola, Doç. Sinan Dizmen-çello) katılacağımızı bildirdik.
Varşova Büyükelçiliği’mizin çok titiz organizasyonu ile 26-30 Ekim arasında düzenlenecek etkinlikleri gerçekleştirmek üzere Varşova’ya hareket ettik.
Seçim öncesi yaşanan tüm kargaşa, kan, toz ve duman arasında biraz da nefes almak umuduyla geldiğimiz Varşova’daki Havalimanının adı “ Varşova Chopin Havalimanı”. Havalimanı yeni, mütevazi ama adıyla büyük.
Büyükelçiliğimizden tüm organizasyon için büyük çaba gösteren Müsteşar Sn. İpek Aynuksa bizi karşıladı ve kalacağımız “Chopin Butik Otele” ulaştırdı. Chopin tabi ki bu ülkeye damgasını vurmuş. Ama sadece büyük devlet tesisleri ile değil. Kaldığımız küçük otelin sahipleri otellerine Chopin ismini verdiği gibi bir de küçük bir konser salonu yapmışlar ve içine de tam bir “apartman değerinde Steinway&Sons” konser piyanosunu oturtmuşlar. Biz oradayken iki konser gerçekleşti salonda. Biz de provalarımızı orada yaptık. Biri caz müzisyeni olan otel sahipleri İdil Biret’in de orada kaldığından bahsettiler büyük bir gururla. Büyükelçiliğimiz de davet ettikleri sanatçıların piyano ile prova yapabilmek için bu oteli tercih ettiklerini söylediler. Tahmin edeceğiniz gibi kahvaltı sofrasında otel sahipleri ile Polonya ve Türkiye hakkında derin görüş alışverişi yapıldı. Polonya’nın geçen haftalarda gerçekleştirdiği genel seçim ve bizim dönüşümüzde gerçekleşecek genel seçim hakkında da laflandı tabii…
Varşova’da ilk etkinliğimiz Büyükelçiliğimizin çok iyi ilişkiler kurduğunu yakından gördüğümüz “Fryderyk Chopin Müzik Üniversitesi’nde” gerçekleşti. Prof. Dr. Orhan Ahıskal “Chopin Müzik Üniversitesi’nin Szymanowski Salonunda” “Türkiye’de Klasik Batı Müziği’nin Tarihi” adlı sunumunu başta Büyükelçi Sayın Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ve eşi, Chopin Müzik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ewa Izykowska-Lipinska, üniversitenin Türk ve Polonyalı öğrencileri, akademisyenler, elçilik mensupları ve meraklılardan oluşan çok sayıda dinleyici izledi. Sunumun sonunda soru ve cevap bölümünde ilginç katkılar da oldu.
Sunumun ardından “Akademik Yaylı Çalgılar Dörtlüsü” N.K. Akses’in ilk yaylı çalgılar dörtlüsünü seslendirdi.
F. Chopin Müzik Üniversitesi’ndeki bu etkinlik sayesinde bizzat gördük ki pek çok Türk öğrenci Erasmus değişim programı ile burada eğitim görmekteler ve gördükleri eğitimin kalitesi ile ülkenin genel şartlarından çok memnunlar. Sayın Büyükelçiyle söyleşimizde Avrupa Ülkeleri arasında Erasmus değişim programı ile en çok öğrenciyi Polonya’ya gönderdiğimizi öğrendik. Bunda kendisinin de bir akademisyen ve eski YÖK Başkanı olması ve orada kurduğu çok başarılı ilişkilerin büyük rolü olduğu çok açık.
Varşova’da gerçekleşen ikinci etkinlik ise tarihi Kraliyet Şatosu’nda düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlaması çerçevesinde verdiğimiz konserdi. Varşova’nın en prestijli ve görkemli mekânlarının başında gelen bu parıltılı salonda K. İnce ve N. K. Akses’in eserlerinden oluşan bir program sunduk. Üst düzey bir katılım ile dolu olan salonda çok iyi bir akustik vardı ve sunduğumuz Türk Bestecileri’nin eserleri bu ortamda seyirciden büyük teveccüh gördü. Seyircinin ilgisine karşılık olarak Varşovalı besteci, politikacı ve diplomat Michał Kleofas Ogiński’nin “Vatana Veda” Polonezini seslendirdik.
Varşova Büyükelçimiz Sayın Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ve değerli elçilik mensuplarımızın yakın ilgisi ile onurlandığımız bu etkinlikler sırasında Chopin Üniversitesiyle kurmuş olduğumuz ilişikinin gelecekte başka işbirliklerine de vesile olacağını şimdiden söyleyebiliriz. Chopin’in damgasını vurduğu, 2. Dünya savaşında yerle bir edilmiş ve sonra tüm görkemiyle ayağa kalkmış bu güzel kültür şehrinden yurdumuza güzel anılar, ilişkiler ile ve seçimleri kaçırmama telaşı ile ayrıldık. Ne var ki telaşa lüzum yokmuş…..