İstanbul Emirgan Sabancı Müzesi The Seed Konser Salonu’nda 11 Mayıs 2019 akşamının konuk sanatçısı, Koreli piyanist Yeol Eum Son, iki bölümlü konserin ikinci yarısındaki performansı ile neredeyse bir enerji patlaması yaptı.
Konserin ilk yarısında Polonyalı Besteci Fryderyk Chopin’in eserleri vardı. İlk eser, bestecinin 26 yaşında yazdığı Op.27 No:2 Re bemol majör Noktürn’ü yüce bir piyano müziğidir. Chopin, ninniye benzeyen ezgileriyle, parçanın melodik ve dramatik anlatılarının temelinde statik bir arka plan üzerinde çalışmıştır. Besteci eserini Kontes D’Appony’e ithaf etmiştir. Yorumcumuzum Chopin Noktürn sunumu gerçekten başarılıydı.
Konserin ikinci eseri bestecinin Op.35 No.2, Si bemol minör, Piyano Sonatı, biri birinden farklı 4 bölümden oluşmaktadır. Chopin, George Sand'ın Nohant'taki malikanesinde yaşarken, Paris'in yaklaşık 250 km güneyinde, 1840 yılında eserini, yayınlanmadan bir yıl önce çalışmayı tamamladı. Bestecinin üç olgun sonatlarının ilki (diğerleri Piyano Sonatı Si minör No. 3 , Op. 58 ve Sol Minör Piyano ve Çello için Sonat , Op. 65), eserin edebiyatın en büyük piyano sonatlarından biri olduğu kabul edilmektedir. Bu sonatın en önemli özelliği ise 3.bölümden kaynaklanan ve Cenaze Marşı olarak kullanılan ezgilerinden kaynaklanmaktadır.
Bölümleri ise şöyle:
1.Grave – Doppio movimento (Si bemol minör – Si bemol majör)
2.Scherzo ( Mi bemol minör)
3.Marche funèbre(Cenaze Marşı) Lento (B bemol minör)
4.Finale: Presto (Si bemol minör)
Her biri farklı olan bölümlerin bir sonat formunda bir araya gelmiş olması, müzik camiası tarafından ilgi ve hayranlıkla değerlendirilmiştir. Yeol Eum Son, hem hızlı, hem de ağır tempolu bölümleri kendine has üslubuyla icra etmesi, biz izleyicilerin hoş anlar geçirmemizi sağlamıştır.
İlk yarının üçüncü eseri de yine Chopin’in Op.31 No.2, Si bemol minör, Scherzo’su idi. Bestecinin 27 yaşında yazarak, Kontes Adèle Fürstensein’a ithaf ettiği şaka anlamına gelen eseri, 4 scherzodan biridir ve en çok bilinenlerdendir. Başlangıçta presto olarak Si bemol tonunda açılır ancak çoğunlukla Re Majör tonu hakimdir. Orta bölümden sonra Si bemol koda ile başlangıç motifi tekrar duyulur. Bu güzel ezgileri, biraz forte ve daha hızlı tempolu yorumuyla sanatçımız icra etti. Böylece konserin ilk yarısı sona ermiş oldu.
Aradan sonraki eser ünlü Rus besteci Sergey Rachmaninov’un Op.32 Onüç Prelüdü idi. Besteci 1910 yılında 37 yaşında Amerika turnesinden Moskova’ya döndükten 2 hafta içinde, Böcklin’in resimlerinden ilham alarak bestelediği bu prelüdleri tamamlar ve yayımlatır. Sanatçının bu prelüdleri yazarken Chopin’den etkilendiği de söylenir. Bu harika eseri icra etmek için tekrar sahneye gelen piyanistimiz, bütün haşmeti ile tuşlara yüklendi. Konser sırasında salonu dolduran biz seyircileri adete hipnotize etti desek yeridir. Güçlü enerjisi yanında, kristal inceliğindeki tuşlara dokunuşları yla virtüözitesini bizlere gösterdi. Tüm bölümleri olduğundan daha canlı, doyurucu ve seyircinin hoşuna gidecek bir şekilde icra etti. Bu güzel yorumları da seyircinin çok uzun süren alkışları ile ödüllendirdi. Sanatçı uzun süren alkışları son bir parça ile karşılık vererek konserini tamamlamış oldu.
Yeol Eum Son kimdir?
2009 Van Cliburn Uluslararası Piyano Yarışması ve 2011 Moskova Çaykovski Uluslararası Piyano Yarışması olmak üzere iki önemli uluslararası yarışmadan kazandığı ikincilik ödülleri ile dünya piyanistler ligine giriş yapan Koreli piyanist Yeol Eum Son, Washington Post, BBC Music ve The Times gibi yayınlardan övgü eleştriler alıyor; canlı performanları ile klasik müzik dinleyicilerinin büyük beğenisini kazanan sanatçının Youtube videosu 10 milyondan fazla izlendi!
Dinleyenlerin kalplerine etki edecek kadar duygu yüklü enerjisi, zarafeti, inceliğindeki dokunuşları ve bir o kadar da güçlü tekniği ile müthiş bir virtüöz olan 1986 Güney Kore doğumlu piyanist Yeol Eum Son, "Korean National University of Arts"tan aldığı diplomasının ardından Almanya'da "Hochschule für Musik Theater und Medien Hannover"da Arie Vardi ile müzik çalışmalarına devam etti. Sanatçı, Uzak Doğu'dan Asya'ya, Avrupa'dan Amerika'ya uzanan uluslararası konserlerine eğitim sonrası yaşamaya devam ettiği Almanya merkezli sürdürüyor.
İsmail Hakkı Aksu