Bundan beş-on yıl önceleri, sokakta gördüğüm her beş gencin ikisi gitar taşıyordu. Son yıllarda bu oran biraz azaldı, ama sadece biraz…
Geleneksel telli çalgılarımızın Avrupa müzik kültüründe geliştirilen bir benzeri olan gitarın yurdumuzda benimsenip yaygınlaşmasını çok önemsiyorum. Gençlerimizin gitara sevgi gösterip bağlanması, onların kitlesel olarak çoksesli müziğe yakınlık duyması anlamına gelir. Bu nedenle Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’nın iki yılda bir düzenlediği “Ulusal Gitar Yarışması” da gitar müziğine çok değerli bir katkıdır.
Yarışma, geçen hafta Konservatuvar’ın orkestra salonunda yapıldı. Yurdun çeşitli kentlerinden gelen 18 gitar sanatçısının katıldığı yarışmayı, Başkent Müzikevi, Esteve Gitarları, Manuel Adalid ve Sevda Cenap And Müzik Vakfı desteklemiş, “SU Organizasyon ve Halkla İlişkiler” firması ise organizasyonu gönüllü olarak üstlenmişti.
Yarışmanın seçiciler kurulunda şu değerli müzikçilerimiz bulunuyordu: Konservatuvar Müdürü Prof. Semra Kartal, Prof. Binnur Ekber, Prof. Reyyan Başaran, Doç. Kaan Korad, Ertuğ Korkmaz, Soner Egesel, Dr. Bülent Ergüden, Mustafa Erhan, Mehmet Gürgün, Bekir Küçükay ve ünlü İspanyol gitar sanatçısı Carlos Jaramillo.
İlk gün, açılış töreninin bir parçası olarak gitar sanatçımız Soner Egesel bir dinleti sundu. İkinci gün ise yarışmayı anlamlandırmaya katkı olarak ünlü İspanyol çalgı yapımcısı M. Adolid, gitar çalgısı üzerine bir konferans verdi.
Üçüncü gün sonuçlanan yarışmanın birincisi Oğuz Öz Doğum’a, Manuel Adolid tarafından yapılan bir konser gitarı armağan edildi. Ayrıca, genç gitarcımız, İspanya ve Türkiye’de konserler sunacak.
İkincilik ödülünü kazanan Özberk Miraç ve üçüncü olan Erkan Mehmet Karagülle, Türkiye’de konser verecek. Bir Türk bestecinin yazdığı eser için “En iyi Türk eseri yorumu” adına verilen “Ulvi Yücelen Ödülü”nü ise Mustafa Çağatay Erol kazandı.
Ödülleri, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer verdi. Kısa bir konuşma yapan Tuncer, bu yarışmayı desteklediğini, üniversite olarak gelecek yıllardaki yarışmalarda katkılarının artarak süreceğini söyledi ve bütün katılımcılara, yarışmada emeği geçenlere teşekkür etti.
Her yönüyle düzeyli ve özendirici olan “2. Ulusal Gitar Yarışması”, birkaç gün önceki köşe yazısında belirttiğim anlamlı bir dinletiyle sona erdi: Bana öyle geldi ki, İspanyol gitar sanatçısı Carlos Jaramillo’nun bu “Kapanış Gecesi Konseri”, iki gün önce yaşamdan ayrılan şair arkadaşımız Metin Demirtaş’ın anısına sunulmuştu…
Yazımı burada bitirecek denli değerbilmez değilim!
Bu yazdığım yarışma etkinliğini hazırlayan ve ancak duyularla sezilebilen, hatta içsel kılan gizli bir el vardı. Onu herkes tanıyor, ama “Gizli el”in büyüsünü bozmamak için adını dile getirmiyordu.
Onu bilmeyecek ne var? Türkiye’de “Gitar” denince akla gelen ilk isim, Ankara Devlet Konservatuvarı’nın Gitar Sanat Dalı Başkanı Prof. Ahmet Kanneci değil midir?