Nimet Hocayı, elinde bastonu Ankara Radyosu Stüdyosu'na eski öğrencilerinin konserlerinde rastlardım. 1996'da emekli olmuştu. “Resmi” olarak son görüşümün üzerinden yaklaşık 7 yıl geçti. Hacettepe Üniversitesi'nin görevde bulunduğu sürece, tüm dallarda hizmet edenlere gerekli vefayı hep gösteren Prof. Tunçalp Özgen'di. 2007 yaz sonunda üniversitenin açılış törenini Beytepe yerleşkesindeki yeni amfitiyatroda düzenlemiş, törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de gelmişti. Nimet Karatekin, hep olduğu gibi kısacık saçları, üzerinde tayyörü, elinde bastonu, Hacettepe Üniversitesi'nin “Hizmet Ödülü”nü Cumhurbaşkanı'nın elinden almıştı. Sahneye vefalı öğrencilerinden İbrahim Yazıcı'nın yardımıyla gelmişti. Tribünden fotoğraflarını çekmiş, tören sonunda kutlamıştım saygıyla...
Sonrasında, 2012'nin 29 Şubatında eski öğrencileri ona 90. yaş günü armağanı olarak Hacettepe Üniversitesi'nin hastaneden bozma Beytepe'deki Konservatuvar binasının o küçücük çukur salonunda bir kutlama ve anma konseri düzenlemişlerdi. Gidemediğime hayıflandığım toplantılardan biridir. Ama küçük bir videosunu bulup izlemiş, sonra da saklamıştım. Şimdi Sanattan Yansımalar'ın “Video Galeri”sine yerleştirdim, oradan izleyebilirsiniz.
Karatekin'in özellikle geç başlamış öğrencileri iyi piyanist yapma gibi bir yeteneği vardı. En güzel örnekler, herkesin orkestra şefi olarak tanıdığı ama gerçekten iyi piyanist olan ve oda müziği alanında etkinliğini de sürdüren İbrahim Yazıcı, diğeri Emre Şen'dir. İbrahim Yazıcı 16 yaşında başlamıştı Konservatuvar'da... Emre Şen de, TED Koleji öğrencisiyken 12 yaşında...
Piyano derslerini Karatekin'den alanlar arasında şeflerimiz Rengim Gökmen ve Naci Özgüç'ü de saymadan geçmemeliyiz.
O anma toplantısında da Bach'ın 4 Piyano İçin Konçerto'sunda da iki piyanonun başında Yazıcı ile Şen, diğer ikisinde de Hakan Ekmen ile Filiz Peker Balkız vardı.
Nimet Hoca'nın kısa yaşam öyküsüne göz attığımızda bakın kimleri göreceksiniz:
“Piyanist Prof. Nimet Karatekin 1921 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. 1934'te Musiki Muallim Mektebi'ne girdi. Burada Ferhunde Erkin ile piyano, Necdet Remzi Atak ile keman ve Azize Işık ile şan çalışan Karatekin, daha sonra 1940 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Piyano Bölümü’ne girdi. Ferhunde Erkin'in piyano, Liko Amar'ın oda müziği, Necil Kazım Akses'in armoni öğrencisi olan Karatekin, 1944 yılında okulun yüksek bölümünü bitirdi. Aynı okulda piyano öğretmeni olarak göreve başlayan, Ulvi Cemal Erkin ve Hidalgo ile bir süre çalışan sanatçı, Muazzez Gökmen ve Suna Korad gibi tanınmış müzisyenlere eşlik etti. Pek çok resital ve konserler veren Karatekin, sonraki yıllarında kendini tamamen piyano öğrencisi yetiştirmeye adadı. 1985 yılında Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Bölüm Başkanlığı’na getirilen Nimet Karatekin, 1996 yılında emekli olana dek pek çok sanatçı ve akademisyen yetiştirdi. Öğrencileri klasik müzik alanında yurtiçi ve yurtdışında çalışmalarını sürdüren Karatekin'e 2007 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Hacettepe Üniversitesi’nin “Hizmet Ödülü” sunuldu.”
Eski kuşağın sorumluluk duygusuyla dolu, öğrencilerine hem hocalık, hem annelik yapan, kendini işine adamış sanatçı öğretmenlerinden, “Hocaların hocası” Nimet Karatekin'i bu sabaha karşı bakımının sürdürüldüğü İstanbul'da yitirdik. 18 Temmuz 2014 Cuma günü öğle namazını takiben İstanbul Bebek Camiinde kılınacak cenaze namazından sonra, büyük şairlerimiz Orhan Veli, Yahya Kemal, Tevfik Fikret ve başka ünlülerin de yattığı Aşiyan Mezarlığında defnedilecek.
Işıklar içinde yatsın. Aziz anıları ve hizmetleri karşısında saygıyla eğiliyorum.
Video: http://www.sanattanyansimalar.com/video-detay/nimet-karatekine-saygi/13