Sonunda “resmî” açıklama geldi! Ankara İtalyan Kültür Merkezi 30 Eylül 2014 tarihi itibariyle kapılarını kapatıyor. 30 Eylül'den sonra İtalyan Kültür Merkezi yok, İtalya Büyükelçiliği bünyesinde Kültür Ofisi var. Dil kurslarının âkibeti ise henüz tam olarak belli değil.
Bu noktaya nasıl gelindi? İtalyan'ın bundan önceki Dışişleri Bakanı Emma Bonino'nun onayladığı resmi listeye göre içinde bulundukları mali kriz nedeniyle İtalya hükümeti, dört Büyükelçiliğini, 3 Konsolosluğunu ve içinde Ankara'daki İtalyan Kültür Merkezi'nin de yer aldığı on kültür merkezini kapama kararı aldı. Gerekçe olarak, İtalya’nın dünya üzerindeki kültür ve konsolosluk ağının yeniden yapılandırılması gösterildi. Genellikle küçük yerlerdi. Kültür merkezlerini kapatma kararı alınan 10 kent arasında, Ankara dışında “başkent” yoktu. Wolfsburg, Francoforte sul meno, Vancouver, Grenoble ve Innsbruck listede bulunanlardan adı duyulmuş kentlerdi.vardı.
İtalyan hükümetinin kararı yılbaşında duyulunca Ankara'daki kültür insanları, sanat çevresi önce kulaklarına inanamadı, sonra da tepki koydu. Öyle ya, buradaki en çalışkan, etkili kültür merkezi görünümündeydi İtalyanlarınki... Ayrıca Türkiye'deki tek “İtalyan Filolojisi” bölümü, Ankara'da DTCF'deydi, diger üniversitelerde sarece ders konumundaydı. 1951 yılında Türkiye ile İtalya arasındaki İkili Kültürel İşbirliği Anlaşması’nın imzalanmasını takiben 1957 yılında kurulmuştu ve 57 yıldır kesintisiz etkinliğini sürdürüyordu.
Geçtiğimiz yılın, 2013'ün bilançosuna şöyle bir baktığımızda 12 müzik etkinliği, 30’dan fazla film gösterimi, 4 sergi, 11 konferans, 5 tiyatro ve opera etkinliği düzenlendiğini, Ankara Uluslararası Caz Festivali, Ankara Uluslararası Müzik Festivali, Devlet Tiyatroları Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali, Ordu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali, İstanbul Uluslararası Opera Festivali, Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, Malatya Uluslararası Film Festivali, Gezici Film Festivali, Avrupa Birliği İnsan Hakları Film Günleri'ne katkıda bulunduklarını görüyoruz. Az katkı değil bu... Ayrıca dil kurslarına devam ederek İtalyanca öğrenen 600'ü aşkın kişi vardı.
Bir imza kampanyası düzenlendi. Dışişleri Bakanı'na bir mektuptu bu, Ankara'daki İtalyan Kültür'ün neden kapatılmaması gerektiği anlatılıyor, karardan vazgeçilmesi isteniyordu. Bu metni ben de imzaladım. Metni kim hazırladıysa, İtalyan kültür'ün görev ve işlevleri öyle sıralanmıştı ki, biz imzacılar âdeta bakana işini öğretiyorduk!
İtalya'da hükümet değişince ümitlendik ama ne gezer! Yeni hükümet de eskisinin kararını aynen uygulama yanlısıydı. “Tasarruf” edeceklerdi! Ama İstanbul'daki merkez çalışmalarını sürdürecekti! Yoksa bir ara Başbakan'ın “Başkent'i İstanbul'a taşıma” hayalinden mi etkilenmişlerdi?
Kültür Ateşesi Gianluca Biscardi karara üzülenler arasındaydı. Artık görevini Büyükelçilik çatısı altında sürdürecekti ama eski havanın olmayacağı muhakkaktı. Nitekim geçtiğimiz Nisan'daki
31. Uluslararası Ankara Müzik Festivali'ne “Kataklo” Artistik Dans Tiyatrosu'nun katılımına “son etkinliğimiz” gözüyle baktıklarını biliyorduk.
İtalyan Kültür'ün özellikle konuk şefler, solistler getirtmek başta olmak üzere en büyük desteği de operaya oluyordu. Bir İtalyan sanatı olarak bilinen opera alanındaki destek de azalacak mı merkezin kapatılmasıyla? Bakalım yeni sezonda göreceğiz.