Oda müziği severler, 13 Ocak 2015 akşamı, Bilkent Konser Salonu'nda doyurucu, kaliteli bir konser izledi. Berlin Filarmoni Solistleri ve piyanist Özgür Aydın, aslında sezon başında programda görünmüyorlardı. Ancak İstanbul ve Ankara'da iki konser yapmaları söz konusu olup, Ankara'da söz kesilen salonla ilgili sorun çıkınca Bilkent kapılarını hemen açtı. İyi de etti, çünkü Bilkent salonu özellikle oda müziği için iyi bir akustiğe sahip.
Özgür Aydın(d.1972) Ankara Devlet Konservatuarı'nı, bu konserde de dinleyicileri arasında yer alan Prof. Semra Kartal'ın öğrencisi olarak bitirdikten sonra, yurtdışına açılıp iyi hocalarla çalışma olanağı bulan, uluslararası yarışmalarda elde ettiği derecelerle dikkati çeken, şu an için en kalburüstü piyanistlerimizden biri. Ünlü Japon kemancı Midori'nin partner olarak Özgür Aydın'ı seçmesi boşuna değil. Çünkü Aydın, her tür oda müziği çalışmasında kendini öne çıkarmaya uğraşmadan dengeleri tutturmasını biliyor, çok iyi bir tınısı var, ayrıca eserlerin ruhunu bu tınıda eritmeyi beceriyor. Şimdi her yıl Midori ile birer Amerika, Avrupa ve Japonya turnesi yapıyor. İlk CD'leri de çıktı.
Berlin Filarmoni Orkestrası'nın oda müziği yapan solocuları da, piyanolu eserlerde Özgür Aydın'la çalışıyorlar. Aydın, Berlin Filarmoni'nin birinci viyolacısı Naoko Shimizu'nun da hem viyola-piyano ikilisinde, hem de özel yaşamlarında partneri. Shimizu ile Aydın'ın tanışmaları, 1997'de kazandıkları ARD Münih Uluslararası Müzik Yarışması’na dayanıyor. Shimizu bu yarışmada tam 21 yıl verilmemiş viyola dalındaki birincilik ödülünü kazanarak kendini dünyaya tanıtmış, kısa sürede Berlin Filarmoni'de kendine yer bularak solo viyolacılığa kadar yükseldi. Bu iki değerli solist, 1997’de ARD yarışmasında başlayan tanışıklıklarını, viyola-piyano ikilisi olarak giderek geliştirdikleri beraberliklerini 2003'de evlilikle noktaladılar.
Berlin Filarmoni Yaylı Üçlüsü, 1. keman üyesi ve yaylı çalgılar solo sanatçıları yönetmeni Alessandro Cappone, solo viyolacı Naoko Schimizu ve viyolonsel grubu üyesi Knut Weber'den oluşuyor. Naoko Shimizu'yu daha önce CSO ve Bilkent'te seslendirdiği konçertolar ve Aydın'la ikili çalışmalarından yeterince tanıyorduk. Bu konserde kemancı ve çellisti de oda müziğindeki beceri ve uyumlarıyla tanımış olduk.
Konser programında iki piyanolu dörtlü ile bir yaylı üçlü yer alıyordu. Mozart'ın 493 Köhel sayılı, mi bemol majör 2 numaralı piyanolu dörtlüsüyle başladılar. 20. yüzyıl bestecisi Zimmermann'ın yaylı üçlüsünden sonra, Schumann'ın Op.47 mi bemol majör piyanolu dörtlüsünü sundular. Yoğun alkış alacaklarını hesap etmiş olmalılar ki, “bis”leri de hazırdı. Brahms'ın Op. 25 Sol Minör Piyanolu Dörtlüsü'nün son bölümü olan “Rondo alla Zingarese”yi sundular. Bu eserin 1861'deki ilk seslendirilmesinde piyanoda Clara Schumann oturmuştu, bu kez Özgür Aydın oda müziğindeki ustalığını sergiliyordu.
Bilmem, konserden memnun ayrılmayan oldu mu? Hiç sanmıyorum.