Magazinci veya spor basını ağzıyla yazmaya kalksak, acaba neler derdik?
“Moskova bombaları patladı!”
“Bilkent'te Moskova patlaması!”
“Moskovalılar Bilkent'i fethettiler!”
Ve buna benzer “ilgi çekmeye” yönelik başlıklar...
Ama yakışırdı doğrusu... Çünkü Başar Can Kıvrak-Cem Babacan piyano ikilisinin 4 Şubat gecesi Bilkent salonundaki resitali, manşetteki fotoğraftan da göreceğiniz üzere dakikalarca ayakta alkışlandı.
Madem sporcu ağzıyla benzetme yaptık, bir örnek daha verelim. Nasıl Amerikan basketbolunun inanılmaz cambazları Harlem takımı “gösteri maçı” yapar, bu da bir nevi “gösteri resitali”ydi. Çünkü Franz Liszt'in Türkçeye “Üstün İcra Etüdleri” olarak çevirebileceğimiz "Etudes d'exécution transcendante" başlıklı 12 etüdlük dizisini aralarında 6'şardan paylaşmış, bunları bellekten çaldıktan sonra bu kez bestecinin Mozart'ın Don Juan operasından akılda kalır tema ve aryalar üzerine iki piyano için yazdığı “Reminiscenses de Don Juan”ı hazırlamışlardı.
Peki, çalınması zor ve piyanistler için yüksek bir çıta olarak nitelendirilen Transandal Etüdler'i nasıl çaldılar? Fırtına gibi... İkisi de Moskova Çaykovski Konservatuarı'ndan ünlü “kırmızı diploma”yı nasıl bileklerinin hakkıyla aldıklarını bir kez daha kanıtladılar... En zor pasajları bile zorlanmadan çalmalarını sağlayan nasıl üstün bir teknik düzeye ulaştıklarını, bunu müzikaliteyle taçlandırdıklarını gördük. Piyano ikilisi olarak da, nasıl bir uyum sağladıklarını gene aynı güzellikte gösterdiler.
Öylesine alkış aldılar ki, bir bis yapmak gereğini Barış Can, sahnede Cem'e söyledi, Cem piyanosunun başına geçerken Barış Can da gidip notaları tekrar getirdi ve Don Juan'dan bir bölümü yinelediler. Tüm salon ayaktaydı!
Sadece sahnede değil, dinleyiciler arasında da bir hayli “Moskovalı Türk müzisyen” vardı. Moskovalıların ağabeyi olan, günümüzün iyi piyanistlerinden Gökhan Aybulus, konsere Eskişehir'den yetişti. Şu anda Çaykovski'de piyano lisans öğrencisi olan Bal Ertürk ile Yener Gökbudak, keman öğrencisi olan Birol Aydın konserdeydi. Devam eden Bilkent Keman Günleri'nde atölye çalışması veren Şenol Aydın ve Şeniz Aybulus'u da ekleyince kadro tamamlanmış oldu! Bursa'dan Özgür Ünaldı gelememişti ama anne-babası konserdeydi...
Bu “Transandantal” iyi düşünülmüş ve çalışılmış bir program. Başta Kadıköy Süreyya olmak üzere, İzmir AAS/SM ve Karşıyaka Hikmet Şimşek Sahnesine, İstanbul Beşiktaş Fulya Sahnesi'ne, CRR'ye bu programı aynen kendi dinleyici kitlelerine taşımalarını öneriyorum.
Fotoğraflar: Şefik Kahramankaptan