Türkiye'de seçimden sonra ne olacağı konusunda belirsizlik süreci yaşanırken, bu süreç devletin sanat kurumlarındaki durum nedeniyle kültür-sanat alanına da yansıyor. Hükümetin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın özellikle Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü yönetimine ilişkin tasarrufları, Bölge İdare Mahkemeleri'nden dönmeye başladı.
Şef, Prof. Rengim Gökmen, DOBGM'nden görevden alınması "hukuksuz" bulunarak göreve iade kararı alındı. Benzeri karar Gökmen'in CSO'daki görevinin sonlandırılmasıyla ilgili olarak da verildi.
Bunlar, yürütmenin durdurulması değil, alınan kararların iptalinin istendiği davalardı ve Bölge İdare Mahkemeleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "idarenin takdir hakkını kullandığı" görüşünü geçersiz bulduğu ve hiçbir delil sunulmadığı için Gökmen'in iptal istemlerini kabul etti. Yâni, göreve iade kararı vermiş oldu. Gökmen şu anda, yasada böyle bir kadro tanımı bulunmamasına rağmen, "CSO Sanatçısı" olarak son atandığı kadroda bulunuyor ve çalışmalarını şef olarak sürdürüyor.
Genel Müdür Yardımcısı Şadi Erdoğan da, önce tıpkı Gökmen gibi Bakanlığının Strateji diye adlandırılan başkanlığı emrinde görevlendirilmiş, hergün gidip imza vermeye zorunlu bırakılmıştı.
Genel Müdürlük daha sonra kendisini rejisör yardımcısı kadrosuna atayarak, AntalyaDOB'a gönderdi, daha sonra geçici olarak İzmir'de görevlendirdi. Erdoğan'ın açtığı genel müdür yardımcılığı görevine iade davasının da sonbaharın başında sonuçlanması bekleniyor.
Diğer taraftan MersinDOB Müdürlüğü görevinden alınan Erdoğan Şanal da açtığı yürütmeyi durdurma davasını 22 Haziran'da kazandı. DOBGM'nün herkese açık web sitesinden, Şanal için verilen yürütmenin durdurulması kararının uygulandığı anlaşılıyor. Bu görevde vekaleten bulunan klarnet sanatçısı Aslı Utku Engin ise İzmirDOB Orkestrası'ndaki kadrosuna geri döndü.
Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açtığı davada Ankara 7’nci İdare Mahkemesi’nin göreve iadesine karar verdiği Devlet Opera ve Balesi eski Genel Müdürü Rengim Gökmen’in kararın Bakanlık’a tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde eski görevine getirilmesi gerekiyor. Bu süre yaklaşık 20 Ağustos'ta doluyor. Hükümet kurma çalışmaları için tanınmış sürenin son günü ise 22 Ağustos.
Bu kararın uygulanmasıyla ilgili şu anki belirsizlikler şöyle:
Kültür ve Turizm Bakanlığı, mahkemenin kararını Daniştay nezdinde temyiz yoluna gidecek mi? Gökmen'in avukatı Prof.Dr. Metin Günday, bakanlığın yasal bir görevden alma gerekçesi gösterememesi nedeniyle, temyize gidilse de aynı kararın tekrarlanacağı görüşünde.
Yoksa bakanlık, daha önce bazı benzer iade kararlarında olduğu gibi kararı uygulayacak mı?
AKP-CHP koalisyon görüşmelerinde AKP'nin köprü isminin Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik olması, görüşmelerin gidişatına göre verilecek kararı etkiler mi?
Bir hükümet oluşturulamaz ve erken seçim süreci başlarsa, anayasa gereği kurulacak seçim hükümetinde Kültür ve Turizm Bakanlığı hangi partide olur?
Olası gelişmeleri tüm bu soruların önümüzdeki bir ay içinde ortaya çıkması beklenen cevapları etkileyecek. Gökmen'in CSO'daki görevine iadesinin söz konusu olup olmayacağı da gelişmelere bağlı olacak.
Tüm bu belirsizlik içinde halen DOB Genel Müdür Vekili olan, esas kadrosu MersinDOB'da orkestra şefliği olan Selman Ada'nın da, esas kadrosunun bu kez MersinDOB Genel Müzik Yöneticisi olarak yenilendiği anlaşıldı. Bu durumda, Ada, mahkeme kararları ya da hükümet değişikliği gibi bir nedenle vekaleten yürüttüğü görevden ayrılırsa, asil olarak döneceği kadro MersinDOB Genel Müzik Yöneticiliği olacak.
DOBGM'nün resmi web sitesine göre, 23 Temmuz itibariyle müdürlüklerin dağılımı şöyle:
Ankara: Metin Turan ( Tenor) Vekil
İstanbul: Kevork Tavityan (Bariton ve Koro Şefi) Vekil
İzmir: Füsun Dilgen ( Flütist) Vekil
Mersin: Erdoğan Şanal (Balet) Asil. Mahkeme kararıyla görevine iade edildi.
Antalya: Evin Atik (Rejisör) Vekil
Samsun: Mehmet Ortaç (Tenor) Vekil