Boşuna “İnsan hayal ettiği sürece yaşar!” dememiş atalarımız... Türkiye'nin hep öncü kenti olmuş, atılgan ama keyfine düşkün İzmir'in Karşıyaka Belediyesi'ndeki yeni ekip de, düşündü, taşındı, danıştı ve Karşıyaka Oda Orkestrası KODA'yı yaşama geçirdi..
Şimdi, “Orada zaten bir filarmoni orkestrası yok muydu? Hayal edilen ne?” diye sorabilirsiniz! İşin püf noktası, “hayal” kısmı da burada işte. Çünkü KODA, bir ilçe belediyesi tarafından oluşturulmuş, toplama olmayan 24 üyesi de “kadrolu” ve sürekli hizmet verecek ilk orkestra...
Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar'ın şef Gürer Aykal yönetimindeki filarmoniden vazgeçip, yeni hayallere dalmasının nedeni, Karşıyaka Filarmoni Orkestrası üyelerinin çoğunun başta İstanbul olmak üzere öteki kentlerden konser haftaları İzmir'e gelmeleriydi. Karşıyaka Belediyesi, bunun yerine genç yetenekli kadrolara istihdam olanağı sağlamayı ve daimi bir orkestra için ilk adımı oda orkestrasıyla atmayı yeğledi.
KARIŞIK DUYGULAR
17 Ocak 2015 Cumartesi akşamı, Karşıyaka Opera Tiyatro binasına Hikmet Şimşek Sanat Merkezi adının verilmesi ve KODA'nın açılış konserine tanıklık ettim. Doğrusu hayli karışık duygular yaşadım. Ülkemizde pek çok ilki başlatan, sanatın yaygınlaşması için büyük emekleri olan şef Hikmet Şimşek, çok değer verdiğim bir dostum, bir büyüğümdü. Adının, içinde müzik yapılan bir binada yaşatılacak olması olumlu bir vefa örneğiydi. Diğer yandan sınavı kazanarak orkestrada yer alan, bir kısmını hayli küçüklüklerinden beri izleyip, gelişmelerine tanıklık ettiğim gençleri yetişkin birer müzisyen olarak sahnede görmek kıvanç vericiydi. Ayrıca çok önceleri, siyaset ve diploması üzerine yazdığım yılları anımsadım. Çünkü, bu açılış töreninin, siyasi bir görüntüsü de vardı. Başkonuk, CHP'nin eski genel başkanı Deniz Baykal'dı. Çeşitli anılar gözümün önünden akıp gidiverdi.
HEYKELTRAŞ KİM?
Konserden önce binanın hemen giriş merdivenlerinin yanına, mermer kaide üzerine yerleştirilmiş Hikmet Şimşek büstünün açılışı yapıldı. Büstün üzerindeki beyaz örtüleri Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Deniz Baykal birer birer indirdiler.
Kaidenin ön yüzünde “Işığı Taşıyan Adam: HİKMET ŞİMŞEK” yazıyordu. Kaidenin herhangi bir yerinde, büstü yapan heykeltraşın adını göremedim. Başkan Akpınar'a sordum, o da sağolsun, sordurttu ve sanatçının Yücel Tongüç Ercan olduğunu öğrendim. Biraz daha araştırınca kendisinin Büyükşehir Belediyesi'nde proje teknik sorumlusu olarak da görev yaptığı bilgisini edindim. Doğrusu büstün yapımcısı olarak kaidenin bir köşeciğine, sanatçının adının yazıldığı bir minik plaket yerleştirilse iyi olurdu...
ÖZEL VURGULAR
Açılış, orkestranın yerini almasından sonra “konuşmalar”la başladı. Başkan Akpınar, orkestranın oluşum sürecini anlatırken “kalıcılık” ve “süreklilik” kavramların özel vurgu yaptı. Yazılı metninde de “KODA'nın tüm Türk orkestra şefleriyle yabancı şeflrin deneyimlerinden çok şey kazanacağı su götürmez bir gerçektir” cümlesi dikkati çekiciydi.
Başkanın muştusu ise KODA'nın sadece İzmir'le sınırlı çalışmayacağı, ulusal ve uluslararası turnelere çıkacağı, festivallere katılacağı yönündeydi. “Oda orkestramız bizim sanat kenti yaratma hayalimiz için önemli bir adım olacak” dedi.
TOKİ'NİN ONAYI BEKLENİYOR
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, her zamanki yalınlığıyla kısa bir konuşmayla emeği geçenlere teşekkür ederken, Karşıyaka'da Büyükşehir Belediyesi'nce yaptırılacak yeni operaeviyle ilgili son durumu da anlattı. Karşıyaka'da yerin tahsis edildiğini, proje çalışmalarının tamamlandığını, TOKİ'nin onayını beklediklerini, bu aşama geçilince hemen temel atılacağını muştuladı.
Tören ve açılışın konukları arasında Hikmet Şimşek'in eşi Nihal Şimşek de vardı. Müteveffa eşinin binaya adının verilmesi dolayısiyle teşekkür ederken, eşinin “kadavra”sını tıp öğrencilerinin üzerinde ders görmesi için bağışlamış olduğunu, birkaç kez vurguladı. Sonunda, eşinin kalıtı arasından seçip getirdiği bir şef bagedini Başkan Akpınar'a armağan etti, diğer armağanı “Yunus Emre Oratoryosu”nun kara plağını da “ Kendisi yaşasaydı, al bunu CD yap diye verirdi” diyerek sundu.
Törenin sunucusu yeni bir “değerli konuşmacı”yı, “değerli konuşmasını yapmak üzere” davet ediyordu ki, siyasi protokolun oturduğu 6. sıradan gelen bir işaretle vazgeçip, açılış konserinin yönetmeni Rengim Gökmen'i sahneye davet etti. Neyse ki, açılıştaki konuşmalar faslının hayli vakit alacağı hesaplanarak, konser programı iki eserle sınırlandırılmıştı.
YENİ PİYANO BEKLENTİSİ
Mozart'ın La Majör, 414 Köhel sayılı 12. Piyano Konçertosu için solist olarak Brüksel Kraliyet Konservatuvarı profesörlerinden, uluslararası piyanistimiz Muhiddin Dürrüoğlu davet edilmişti. Dürrüoğlu'nun yumuşacık tuşesinden renkli, Mozart ruhunu cıvıltıyla yansıtan bir yorum dinledik. Bu arada, yeni orkestraya yeni bir piyano, örneğin bir Steinway alınabilir mi, kaynağı kim sağlar diye düşünmeden de edemedik.
Dürrüoğlu'na çiçeğini sunmak üzere sahneye davet edilen Deniz Baykal, güçlü belagât yeteneğini kullanarak sanatın ve Karşıyaka Belediyesinin yeni orkestrasının önemini vurguladı ve konukların büyük alkışını aldı. İkinci eser ise Çaykovski'nin oda orkestraları repertuarının şaheserlerinden Serenad'dı. Rengim Gökmen de, şef kürsüsünden konuklara hitabederek, binaya Hikmet Şimşek adının verilmesinin anlamına değindi.
Açılış konseri için keman gruplarına İzmir Devlet Senfoni ile Opera Orkestrası'ndan 6 kişilik bir takviye yapılmıştı. KODA'nın başkemancısı Deniz Toygür Conus, önceden planlanmış Daniel Barenboim'in Divan Orkestrası'nda çaldığı için açılış konserine katılamadı. Başkemancı koltuğunda İzDSO'nun konzertmaysteri Kartal Akıncı vardı.
KODA NASIL YÜRÜYECEK?
KODA nasıl yürüyecek? Tepede, Başkan Akpınar'ın deyimiyle “süpervizör” olarak “üst gözlemci” kimliğiyle şef Rengim Gökmen bulunuyor. Müzik Direktörlüğü’nü özellikle oda orkestrası yönetiminde son yıllarda hayli deneyim biriktiren şef-kemancı Hakan Şensoy, Sanat Danışmanlığı’nı viyolonselci-şef Oğuzhan Kavruk, Koordinatörlüğü ise bas Teyfik Rodos üstlendi. Teyfik Rodos aynı zamanda Karşıyaka Opera Tiyatro Sahnesi'nin genel sanat yönetmeni.
KODA'nın esas programlı ve yoğun etkinliğini 2015-16 sezonunda göreceğiz. Orkestranın bu sezon sonuna kadar 10 konseri var. Bu konserlerde orkestrayı Hakan Şensoy, Oğuzhan Kavruk ve Rengim Gökmen yönetecekler. Başkan Akpınar'ın belirttiği yerli-yabancı farklı şef ve solistler de herhalde 2015-16 sezonundan itibaren programda yer almaya başlayacak.
Hayallere ve “sanatı halkın ayağına götürmek” hedefine gelince, KODA'nın tümünü ya da içinden oluşturulmuş grupları vapur iskelesinde ya da okullarda çalarken görmek sanırım İzmirliler için şaşırtıcı olmayacak.
Fotoğraflar:Şefik Kahramankaptan