Doğrusu Viyana Erkek Çocuk Korosu konserinin 32. Uluslararası Ankara Müzik Festivali'nde “Kutlu Egemenlik ve Çocuk Haftası”na denk getirilmiş olması pek hoşuma gitti. 21 Nisan gecesi MEB Şura Salonu büyükleriyle birlikte değişik yaşlardaki çocuklarla doluydu.
Çocuk korolarının, küçük yaşlarda müzikle tanışmak, müziği öğrenmek, eğlenmek ve eğlendirmek bakımından ne denli yararlı olduğu tartışmasız bir gerçek. Viyana Erkek Çocuk Korosu'nun geçmişi 1498 yılında Viyana’da Habsburg hanedanı döneminde iki bas ses, altı erkek çocuk ve bir usta şarkıcı ile kurulan topluluğa kadar dayandırılıyor. Resmi kuruluşu ise 1924'te. Topluluğun bünyesinde Haydn, Mozart, Schubert ve Bruckner'in adlarını taşıyan 4 alt koro bulunuyor. Ankara'ya Schubert'in adını taşıyan koro geldi.
1920’lerin çizgilerini taşıyan bahriyeli giysileriyle sahneye çıkan ve kültürlerarası köprüler kurmayı amaçlayan Viyana Erkek Çocuk Korosu’nun Ankara kadrosu 22 çocuk ve şefleri Oliver Stech' den oluşuyordu. Görünüşe göre aralarında üç uzak doğu ülkeleri ve bir Türk kökenli çocuk da vardı.
İlk yarısı Barok dönemden günümüze doğru gelen klasik repertuardan, ikinci yarısı ise değişik ülke müzik örneklerinden oluşan program, su gibi aktı gitti. 10-16 yaş arasında ve soprano ile kontalto olarak ikiye bölünmüş seslerden oluşan koro, Stech'in yönetiminde hem bir kısım çocuğun tek tek solistik özelliklerini sergiledi, hem iki ve üçlü sesli topluluk olarak söyledi.
Ülkelerden müzik toplayıp repertuara katmak Viyana Erkek Çocuk Korosu'nun bir geleneği haline gelmiş. Şef Oliver Stech, bizden Kâtibim'in de derlendiği bu geleneği şöyle açıklıyor: “1920’lerdeki ilk turnelerimizden beri gittiğimiz bütün ülkelerden şarkılar topluyoruz. Böylece müzik aracılığıyla o ülkeler ve insanlarıyla yakın temas kurmuş oluyoruz. Hem seyirci ile kurulan bu iletişimi çocuklar da çok seviyor, çok eğleniyorlar.”
Herkes kendi diline hayran! Dinleyici gerek şefin birkaç cümlelik Türkçe anonslarını, gerekse koronun sunduğu Katibim türküsünü pek coşkulu alkışladı.
Viyana Erkek Çocuk Korosu'nu yaklaşık 20 yıllık aradan sonra tekrar Ankara'da görmek güzeldi. Etkinliğin sponsoru, Avusturya'ya ihracat yapan Eskişehir'den MAŞ Magnesit A.Ş'ye
ilgisi nedeniyle teşekkürler.
Önümüzdeki günler 23 Nisan nedeniyle pek çok etkinliğe sahne olacak. Orkestralar, solistler çocuklar için çalacak. Bu etkinliklerde çocuk müzisyenler de yer alacak.
Hepimizin “Kutlu Egemenlik ve Çocuk Haftası” umut dolu geçsin...