Kendi geliştirdiği kanatlarla, Galata Kulesi'nden uçarak Üsküdar'a inen Hezarfen Ahmet Çelebi 17. yüzyılda yaşadı. Bu tarihî uçuşu sırasında Kızkulesi'nin de üzerinden geçmiş olmalı...
İstanbul'un bu iki önemli uluslararası simgesi Galata Kulesi ile Kızkulesi 21. yüzyılda ise Gültekin Serbest'in tuvallerinde yaşam buluyor.
Tarihle günümüz arasında koşutlukları gözetirken, güncel eleştirisini de yorumuna yerleştiren Gültekin Serbest'in kuşlar ve ayçiçekleri uzunca bir dönem vazgeçilmez konularıydı... Kuşlarda direnişi, özgürlüğü, sevgiyi, ayçiçeklerinde üretkenlik ve doğurganlık kavramlarını renkçi, soyut bir yaklaşımla, ama sürekli bir değişim içinde sorguladı.
Sonra bu simgeleri Anadolu ve Türk tarihinden izlenimlerle oluşturmaya, geçmişle günümüz arasında değişik köprüler oluşturmaya başladı. Yorumunu hep kendine özgü renk, biçim anlayışıyla yansıttı. Başlangıçtaki nesnelerini, dengeli kompozisyon anlayışının içinde biçimsel değişimlere uğratarak, kendi resim serüveninin geçmişini anımsatırcasına kullandı. Örneğin, gökteki antik görünümlü ay-yıldıza dikkatle baktığınızda, yıldızın aslında bir ayçiçeği olduğunu farkedebilirsiniz.
Yorumun derinliği, kalıcılığı, estetik etkileyiciliği, yaşanılan günün, geçmişle ve gelecekle olan ilişkisinin düşünülmesi, tarihsel ve kültürel boyutlarının bulunmasıyla doğru orantılıdır. Gültekin Serbest’in son resimleri, çokkültürlülüğü, tarihi, çelişkileri, sorunları, güzellikleri, uluslararası simgeleri ve renkleriyle İstanbul’un alışılmamış bir yorumu. Geçmiş yüzyılların kalyonları, eski İstanbul çiçekleri, nostaljik bir renkçilikle tuvale dökülürken, İstanbul'daki çarpık kentleşmenin, eleştirel bir bakışla karşımıza çıktığını görüyoruz. Değişik mekânsal ilişkilerden sıyrıla sıyrıla, Selçuklu-Osmanlı göndermeleriyle, günümüz gerçeklerinin ve sanatçının imgelemenin harmanlanması bu ... Tıpkı usta opera bestecilerinin yapıtlarında kullandığı “light motive”ler gibi, Gültekin Serbest de , kendi geçmişine özgü ayçiçeği, balık ve ay figürlerini, açık-gizli birer imza gibi günümüz tuvallerine taşıyor.
Son dönem resimleri, Gültekin Serbest’in tuval üzerine akrilik çalışmada, kendine özgü tekniğiyle usta bir söylem geliştirdiğinin kanıtı. İlk bakışta yağlıboya etkisi veren özgün boya dokusu, resimlerin zengin görünüşünün önemli dayanaklarından biri.
Erkek tavus kuşlarının açılmış kuyruklarının gölgesinde, Orhan Veli'nin gözlerini kapayarak dinlediği Yahya Kemal'ın “Aziz İstanbul”una genellikle tepeden bakıyor Gültekin Serbest. Sanki, Boğaziçi'nin üzerinde uçuyormuşçasına...
Resim sanatının Hezarfen'i o...
Ankara Ümitköy'de BESA Sanat Galerisi'nde açılan ve
23 Şubat'a kadar izlenebilecek olan
“Mavi Turkuaz Düşler” sergisinin katalogu için yazılmıştır.