Açılış konserleri sezonun lokomotifi görevi yapar. Açılışta büyük bir solist ya da görkemli bir eserle karşılaşan dinleyici, sezonun sonraki programları için de motive olur. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, bu sezonun açılışında tek konserde görkemli bir eserle dinleyiciyi çekip salonu doldurmayı amaçlamıştı belli ki. Bu eser, Fransız besteci Hector Berlioz'un (1803-1869) kendi yaşamının bir bölümünde yaşadığı aşkı ve bunalımlarını yansıtan programlı bir çalışma olan Fantastik Senfoni'ydi.
CSO'nun ilk kez 1944'de Ferid Alnar'ın bagedi altında seslendirdiği Fantastik Senfoni'de bu kez şef kürsüsünde Rengim Gökmen yer alıyordu. Eserin görkemine yakışır bir seslendirme oldu. Başkemancı sandalyesinde Menevşe Aydoğdu'nun oturduğu Orkestra, dinlenmişliğin diriliğini yansıttı. Özellikle üçüncü bölümde korangle ile obuanın karşılıklı konuşmasıyla betimlenen pastoral tablo başarıyla yansıtıldı. Güzin Bilgen'in korangle, Kaan Civelek'in obuadaki duyarlılıkları yerli yerindeydi. Genellikle obuanın kulisten üflediği partisi için bu kez fuaye tercih edilmişti. Her ne kadar, obuacının sahneden kulise, oradan da fuayeye çıkışı ve salon kapısının açılması biraz müzik dışı seslerin algılanmasına yol açsa da, bence tercih yerindeydi. Seslendirmenin başarısında bakır ve tahta üflemelilerle vurma çalgıların, şef Gökmen'i iyi izlemeleri ve özenli çalmalarının katkısı büyüktü.
Şef Rengim Gökmen önümüzdeki hafta da bu senfoniyi Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası'yla yönetecek. EBBSO, eseri ilk kez 2012'de Ender Sakpınar yönetiminde seslendirerek önemli bir sınav vermişti.
CSO'nun açılış konserinin ilk bölümünde sahneye çıkan, ülkemizde pek tanınmayan, henüz gelişimini sürdürmekte olan Fransız kemancı Alexandra Soumm'du (d.1989, Moskova). Boris Kushnir'in öğrencisi olarak Viyana'da yetişen, 2004'te İsviçre'nin Lucerne kentinde 18 yaş ve altındaki genç müzisyenler için düzenlenen Euorivison yarışmasını kazanan Soumm, Gökmen yönetimindeki CSO eşliğinde Beethoven'in Re Majör Keman Konçertosu'nu seslendirdi.
Elinde bir dönem ünlü Yunan kemancı Leonidas Kavakos'un kullanmasından ötürü ex-Kavakos diye adlandırılan 1785 yapımı bir G.P. Guadagnini keman vardı. Kendine güvenli ama sahnede hayli hareketli görünen Soumm, orkestranın iyi eşliğinin katkısıyla eseri özgün biçimiyle seslendirdi. Ama esas teknik gelişmişliğini bis olarak çaldığı Belçikalı kemancı-besteci E. Ysaye'nin sonatlarından bir bölümde gösterdi.
Beethoven konçertoyu 20 Ekim'de de Londra'da seslendirecek olan Soumm'un önümüzdeki yıllarda uluslararası dolaşımda daha çok yer alması beklenebilir.