Özgür Ünaldı-Aleksandra Telmanova dinletisinin üzerine fuayede çay sohbeti ve Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı Gençlik Senfoni Orkestrası'nın konserini bekleyiş... Frakları, sahne giysileri içinde kızlı-erkekli genç müzisyenler koşuşturuyorlar. Salona geçiyoruz. Dinleyici daha kalabalık. Rektör yardımcısı, Eğitim Fakültesi müzik bölümünden hocalar, öğrencilerin velileri de var bu kez salonda.
Bu orkestranın kurucusu ve ilk şefi, baştan itibaren öğretmen ve danışman olarak işin içinde olan viyola sanatçısı Koral Çalgan'dır. Şimdi ise orkestranın şefi, yurtdışında uzmanlıktan dönen genç yetenekleri Uludağ Üniversitesi'ne kazandırmak için çabalarının semeresini alan müdür Prof. İsmail Göğüş'ün kancayı takıp getirdiği Dağhan Doğu... Bilkent'te kontrbas öğrencisiyken kompozisyonla ilgilenmeye başlayıp kısa sürede yeteneğini yazdığı tiyatro müzikleriyle kanıtladığını anımsadığım Dağhan, şeflik konusunda da aynı yıllarda kendini denemeye başlamıştı. St. Petersburg'daki Korsakov konservatuarı'nda ünlü pedagog Kukuşkin'in öğrencisi olarak geçirdiği bir yıldan sonra,
Başkent Oda Orkestrası, Bilkent Gençlik Senfoni gibi orkestraları yönetirken kendini giderek geliştirdiğini gözlediğim Dağhan, başkanlığı Sir Simon Rattle'ın yaptığı Birminghan Konservatuarı şeflik bölümüne 2012'de kabul edilen tek öğrenci oldu. İki yıllık programı bir yılda tamamlama başarısı gösterdi, okulunda yılın orkestra şefi seçildi, daha deneyimli ve olgunlaşmış olarak Türkiye'ye döndü, kendisini israrla ve sürekli görev için isteyen Uludağ Üniversitesi'nde göreve başladı. Bir yandan davet aldığı devlet ve özel senfoni orkestralarıyla da konser veriyor.
Dağhan Doğu'nun hazırladığı programda önce Mahler'in 5. Senfonisinin “Adagietto” bölümü vardı. Yaylılar, eserin bölümünün Bursa'daki ilk seslendirmesini sundular. Ardından Vivaldi'nin Dört Mevsim'inden “Kış” ve “Yaz” konçertolarını, birinci keman grubunun 1997 doğumlu üyeleri Ekin Güldoğan ve Esengül Yıldız seslendirdi. İkisinin de çeşitli yarışmalarda kazandıkları özendirici ödüller bulunan genç kemancılar, olumlu etkinlikleriyle emeklerinin karşılığını aldılar.
Konserin ikinci yarısında Beethoven'in 5. Senfonisi vardı. Üflemelilerle timpaninin de katıldığı orkestra, bu sevilen senfoniyi, Dağhan Doğu'nun yönetiminde büyük dikkat ve gayretle seslendirdi.
Orkestrada konservatuarın ilköğretim, lise ve lisans bölümlerinden gelişkinlik düzeyleri hayli farklı öğrencilerin birarada çalıyor olması, ister istemez müziğe de yansıyordu. Konser sonrası şeflerinin etrafını saran üflemeli çalgıcıların çektirdiği fotoğraftakilerin çoğu henüz ilköğretim öğrencisiydi.
Konserin sonunda müdür Göğüş, sahneye gelip, çiçekleri bizzat verip, yaptığı konuşmayla çocukları özendirmeyi sürdürdü ve şef Dağhan Doğu'ya teşekkürünü sundu.
Bu yorgunluğun üzerine sanmayın ki, çocuklar evlerine gidip güzel bir uyku çektiler. Aksine, kendilerini bekleyen turne otobüsüne, başlarında müdürleri ve şefleri yerleşip Mersin'e doğru yola çıktılar. Yeni bir deneyime yelken açtılar. Umarım Mersin ve Adana konserleri de iyi geçmiştir.