1940 Konya doğumlu Devlet Sanatçısı Tankut Öktem’i 5 Aralık 2007’de, daha yontacağı onca taşlar varken, beklenmedik bir şekilde trajik bir trafik cinayetinde yitirmiş ve Gemlik Küçükkumla’daki anıt gömütüne uğurlamıştık. Edremit Zeytin Dergisi’nin Mart 2007 sayısında kendisiyle yapılan bir söyleşide Öktem , “Yaşantımda maç bitti, artık uzatmaları oynuyorum…” diye konuşmasına başlarken sanki gelecek günleri sezinlemiş; sözlerini şöyle sürdürmüştü:
“…dediğim dönemimde, zevkle işlediğim konuların başında ulu önderimiz Atatürk’ün sadece kendisi değil, Türk toplumuna kazandırdıkları ve milli ruhumuzu canlandıran heykeller ile de geçmişimizi yeni kuşaklara armağan etmeye çalışıyorum. Atatürk sevgisini baltalayan çatıkkaşlı, patlıcan dudaklı, yumuk gözlü heykelleri gördükçe Türklük adına kahroluyorum.”
En büyük ideali Küçükkuyu-Ayvalık arasındaki geniş alana (Edremit Körfezi’ne), Atatürk’ü ve Kuvayı Milliye’yi işlediği yontularından oluşan bir Açıkhava Müzesi oluşturmak olan Öktem bence, geride bıraktıklarıyla “Körfez’in Yontucusu” ünvanını hak etmiştir.
Körfezde en çok heykel bıraktığı Burhaniye’nin, Tankut Öktem’in gönlünde özel bir yeri vardır. Tankut Öktem önceki yıllarda Ören’in o eşsiz kumsalındaki “Büyük Karataş” üzerine yaptığı “Denizkızı”, İskele Öğretmenler Mahallesi Meydanı’ndaki “Öğretmene Sevgi”, Burhaniye Turhan Bayraktar Parkı’ndaki “Atatürk ve İnönü” heykellerine, 2007 yılında ölmeden kısa bir süre önce, Burhaniye’nin Gömeç tarafından girişinde çok geniş bir alan üzerinde birkaç üniteden oluşturduğu “Kuvayı Milliye Anıtı(İlk Kurşun-Kuvayı Milliye-Atatürk)’nı da eklemiştir. Bu anıt üç kısımdan oluşmakta, en önde Yunan güçlerine karşı ilk kurşunu atan ilk şehit Ahmet oğlu Uludağlı Recep Onbaşı(1890-1919)’nın at üzerindeki heykeli yer almakta, ortadaki üçlü Burhaniyeli Kuvayı Milliyeci Kadir Efe ve Tahtacı Köyü’nden Kuvayı Milliyeci Hasan Öztoprak Efe(1902-1982) ile işgalin sonlandığı 8 Eylül 1922 günü borazanıyla Yunan askerlerini ürkütüp kaçıran Burhaniyeli Kuvayı Milliyeci Borazan İsmail Çavuş’un (1893-1972) heykellerinden oluşmakta, son bölümde ise 172. Alay Komutanı Ali Çetinkaya ve Karaağaç Cephesi Milis Kuvvetleri Komutanı Mehmet Cavit Emir ile Mustafa Kemal Atatürk’ün heykelleri bulunmaktadır.
Tankut Öktem Burhaniye’deki bu heykellerinin yanı sıra Edremit Körfezi’ni, Altınoluk’daki “Atatürk, Halkımız ve Sarıkız”, Küçükkuyu’daki “Atatürk Barış ”, Havran’daki “Koca Seyit”, Edremit Şehit Hamdi Bey Meydanı’ndaki “Atlı Atatürk” heykelleri ile de donatmıştır. Ayvalık’ın Kozak yöresinde Bağyüzü köyünde fıstık çamları ile granit bloklar arasındaki etkileyici doğada, üzerinde Atatürk’ten, Mevlana’dan, Yunus Emre’den ve Nazım Hikmet’ten alıntıların yazılı bulunduğu çok büyük bir kaya kitlesine oturtulmuş “Yalnız Atatürk” ise bence “hayatta en görülesi” heykellerin başında yer almalıdır.
Yazdıklarımızın yanı sıra Tankut Öktem’i, bir de sevgili kızı Oylum Öktem İşözen’in 2009 baskılı “Heykeltraş Babam” adlı kitabından okumakta yarar vardır.