1) Bahri Genç'in sergisi
Galeri Arda 'da idi.(şehit mustafa doğan sok. 84/A yıldızevler çankaya ankara 0312 4387275 www.ardasanatgalerisi.com) .
Bahri Genç portreye doyurdu bizi. Büyük boyutlarda genelde sadece yüz ifadelerine yoğunlaşılmış portreler. Yakından bakıldığında soyut gibi de duruyor; uzaklaşınca tüm ifade ortaya çıkıyor. Sanatçı sergisinin adını ' sessiz jest' koymuş. Portrelerin yüzlerinden boyalar aşağılara akıyor akıyor. Dünyanın içerisinde bulunduğu kaotik, zalim ve anlamsız durumlara ağlayış gördüm ben bunlarda. içim hüzünle doldu. Ortamdan etkilenmeyen bir sanatçı olamaz zaten. Resimlerdeki ritme bakarak derim ki 'inleyen nameler' sergisi bu. Başarılı sanatçıyı kutluyoruz. Sergi 22 ocak-19 şubat 2015 tarihleri arasında açık.
2) Janset Genel Özmert'in suluboya sergisi
Cumhuriyet Gazetesi sergi salonunda açıldı. (cumhuriyet kültür merkezi, ahmet rasim sok. 14 çankaya ankara; 0312 4423050).
Sanatçının eserlerini ilk kez görüyorum. Usta bir suluboyacı olmuş çıkmış. Manzara resimlerinde kompozisyon, kütle, leke, armoni, renk değerlendirmeleri, perspektif... Herşey mükemmel. Defterime yazdım. Kutlu olsun. Sergi 23 ocak-5 şubat tarihlerinde açık.
Janset adını ilk Özmert'te duydum. Anlamını başta bilememiştim. Meğer Çerkeslerin çok severek kullandıkları bir isimmiş. Hatta bir keresinde bir hanımın 'Janset çok güzel, harika bir isim; n'olur Çerkeslerden başkası kullanmasın' diye bir yakarışını bir yerde okumuştum...
3) Devrim Erbil sergisi
Port Art Gallery'de ( portakal çiçeği residence,)aziziye mah. park sok. no.:1 çankaya 06540 ankara;0312 4221108 www.portakalcicegi.org) düzenlendi.
Serginin ismi 'mevsimler'. İsmine uygun bir sergi; Hocanın resimleri mevsimlere uygun bir renklenmiş bir renklenmiş. Port Art Gallery sergi açılış kokteylleri çok popüler Ankara'da. İçiçe mekanlar arasında, omuz omuza gezerek mevsimleri yudumluyor ziyaretçiler. Her açılışda Galeri dolup taşıyor. Erbil'in resimlerini tarife gerek yok sanırım. Herkesin malumu. Uzaktan bakınca ben çok sevdiğim kütle ve leke ilişkileri görüyorum. Yaklaşınca, 'aman 'Allah' o kadar ayrıntı, ayrıntı... Vallahi bu sabır, incelik, özen, sanatsevere saygı... Bir numara. İstanbul gibi kalabalık ve kaotik yerleşim biçimlerini ayrıntılamak ayrı bir hüner işi. Sergi, 23 ocak-1 mart 2015 tarihleri arasında gezilebiliyor.
4) Sabri Akça
Peker Sanat Galerisinde (aleksandr dubçek cad. hilal mah. 18B yıldız çankaya ankara; 0312 439 30 03 www.pekersanat.com;22 ocak-19 şubat 2015) sergisini açtı.
Hoca meftunu olduğu karlı köy manzaraları içerisinde köylü kadınlarını resmediyor gene. Beyaz karların yanısıra genelde siyahın egemen olduğu resimlerde kadınlar kırmızı renklerde, fonun arka kısımlarında ise ustaca yerleştirilmiş ufak yeşil lekeler görüyoruz. Sanatçı bir kompozisyon ustası. Kompozisyon dersi veriri gibi tablolar sıralanmış. Arada sürpriz olarak soyut resimlere de rastlıyoruz. Bu resimler Hocanın çok sevdiği Beşiktaş futbol takımıyla ilgili. Ben de koyu bir Beşiktaşlı olarak tablolara daha başka bir gözle baktım. Akça gönlünün takımını gönlünden gelen duygularla serbestçe soyutlamış. Diğer takım taraftarları alınmasın ama ben amatör bir sosyolog gözlemci olarak bir analiz yapayım. Fenerbahçeliler sürekli başarıdan başarıya koşmak istiyorlar. En ufak bir sendelemeyi kabul etmiyorlar. Galatasaraylılar kendilerini elit hissedenlerin takımı. Beşiktaş ise kendi kendisinin kulübü. İhtirasları olmayan, sadece sevgi üzerine kurulu bir, ne diyeyim, soyut bir kavram. Bir gün Beşiktaş kulübü diye bir şey kalmaz ise bile Beşiktaşlılık ruhu ölmez. Baki kalır bu kubbede. Eminim. Kanımız bizim siyah beyaz akar. Akça'nın resimmlerindeki siyah beyaz olgusunun Beşiktaşlılıkla bir ilgisi var mı dersiniz? Beşiktaşlılık hakikiliktir.
Serginin ismi, 'anadolu'da siyah beyaz tutkusu ve analar beklemesin'. Sanatçı küçüklüğünde köyünün çok sevdiği ve sevecenliğine sığındığı karlı halini ve köyün analarını, sevgi dolu teyzelerini canlandırıyor.
5) Kayhan Keskinok sergisi
Fırça sanat galerisinde düzenlendi (hilal mah. turan güneş blv. hollanda cad.; 685 sok. 7/A çankaya ankara;0312 4386008 ; [email protected]; 26 ocak-19 şubat 2015).
Ankara'nın sevilen ressamlarından Kayhan Keskinok rahatsızlığı dolayısıyla sergisine katılamadı. Sevenleri salonu doldurdu. Fırça Sanatevi güzel bir düşünüşle sergiyi videoya aldı ve bizim gibi Hocayı yakından tanıyanlarla kısa söyleşiler yapıldı. Bu video Keskinok'a sunum halinde gösterilecek.
Keskinok çizgisini hiç yitirmeyen ödünsüz bir kuvayı milliye ruhuna sahip bir sanatçı. Resimlerinin çoğunda bu temayı işliyor zaten. Anatomi bilgisini müthiş desen yeteneğiyle birleştiriyor ve ortaya etkileyici figürler çıkıyor. Tablolarında sürpriz bir ışık esprisi de bulunuyor her zaman.
Bu sergisinin adı, 'diriliş'. Gezi hareketini Hoca diriliş olarak sunuyor. Sergisi hakkındaki yazısında, 'sergiye dramatik içeriği bulunmayan resimler konulmamıştır' diyor, ilave ediyor; 'Nazım Hikmet'in Kuvayı Milliye destanıyla ilgili resimler ile Köroğlu destanını günümüze taşıyan resim, Diriliş sergisinin baş yapıtlarıdır'... Ayrıca, Gezi hareketi için , 'dünyada eşi benzeri bulunmayan gençlik hareketinin sonu ölümlerle ve sakatlıklarla dolu acı anıları Cumhuriyetimizin önüne çıkan barikatlerin yıkılışı, 'Diriliş' sergisinin simgesi oldular', diyor.
Eski bir vakitte Sanat Yapım Galerisinde boş bir zamanda Hoca'yla spontane bir şekilde doğaçlamacasına melodiler düzerken ben de kendisine piyanoyla refakat etmiştim. Fonda arkadaşlar da vardı. Bir duygu denizi içerisindeyken, 'Monad, bunu hiç unutmayacağım' demişti. Ben de...
monad balkan 27 ocak 2015 ankara