Ünlü 18.Yüzyıl İngiliz tiyatro aktörü ve kuramcısı David Garrick, Jean-George Noverre için “Dansın Shakeaspeare’i” demişti. Jean-George Noverre kimdir?
Jean-George Noverre 18.Yüzyılda yaşamış olan dansçı, koreograf, ve dans kuramcısıdır. Döneminin konulu balelerine katkıda bulunmuş, vücut diliyle öykü anlatımı üzerinde çok durmuştur. Bu bakımdan David Garrick ile çok anlaşmışlardır. Her ikisi de vücut dili ve hareketlerinin geliştirilmesi üzerine çalışmışlardır. Garrick sahnede oyun metnini görüntüye getirirken aktörün vücudunun önemini, Noverre de bale diliyle sözcükler olmadan öykü anlatımında bale hareketleri ve dansçı vücudunun anlatım gücünü vurgulamışlardır.
Noverre, Garrick’in deyimiyle “Dansın Shakespeare’i” ( 2014 yılı William Shakespeare’in 450. Doğum yılı) 29 Nisan 1727 doğumludur. 19 Ekim 1810 da hayata veda etmiş olan bu ünlü dansçı, koreograf, dans eğitmeni, dans kuramcısı bale tarihinde “ Modern Bale’nin Babası” olarak anılır.
Paris’de çalışmlarına başlamış, Berlin, Dresden, Strasbourg, Marsilya, Lyon’da bulunmuş, Garrick’in davetlisi olarak Londra’ya gitmiş. Oradaki çalışmaları İngilizlerden tepki alınca, Lyon’a dönmüş, sonraları Viyana’ya gitmiş, ünlü “konulu bale” koreografları Hilverding ve Angiolini ile çalışmış. Bu arada bale tarihinde çok öneml, yeri olan Dans Üzerine Mektuplar’ı yazmış. Koreografik eserleri ve kuramsal yazıları bale sanatının bağimsız bir statü kazanmasını sağlamış. Balenin dramatik gücüe önem veren dünyaca ünlü koreograflar her zaman Noverre’i model aldıklarını belirtirler. Noverre’in doğum günü olan 29 Nisan, “Dünya Dans Günü” olarak kutlanır. Bu günde değişik dans gösterileri sergilenir.
Ankara Devlet Opera ve Balesi sahnesinde de 29 Nisan Dünya Dans Günü kutlandı. Bu anlamlı güne, ADOB Çocuk Balesi dansçıları, H.Ü. Ankara Devlet Konservatuvarı Bale Bölümü öğrencileri, ADOB Birim Dans Tiyatrosu sanatçıları, ve ADOB dansçıları değişik çalışmalarıyla katıldılar. 2014 yılının Dünya Dans Günü bildirisini Fransız koreograf, Mourad Merzouki hazırlamış. Gösteri öncesi okunan bildirisinde Merzouki anlamlı bir öneride bulunmuş: “Kendi hayatınız için başkasının biçtiği rollerle yetinmeyip, şansınızı zorlayın. Düşseniz de ayağa kalkıp yeniden deneyin. Ama asla vazgeçmeyin”.