SBF 1961 GİRİŞLİLER adlı bir grubumuz var. Grubumuz, 1961 Eylül’ünde ilk ve son kez yapılan, o zaman için hayli değişik bir sınavla SBF’ye kaydolmuş, Mülkiye’yi gecikmeli de olsa bitirmiş ya da bitiremeden ayrılmış 53 yıllık arkadaşlardan oluşmakta. İlk kez 1986’da başlattığımız toplantılarımız, giderek yılda iki kez toplanmaya, hatta Ankara-İstanbul-İzmir’de oturanların kendi aralarında daha da sık buluşmalarına dönüştü.
2011’de Mülkiye’ye girişimizin 50nci yıldönümü buluşmalarında, arkamızda bir anı bırakmak için bir fon toplamıştık. 2015’de bu kez mezuniyetimizin 50nci yıldönümü törenlerinden önce bu fona işlerlik kazandıralım istedik… ve Ankara Vali Yardımcılığı’ndan emekli sınıf arkadaşımız sevgili Selahattin ve TEMA Ankara Temsilcisi eşi sevgili Mukadder Ekremoğlu’nun önerileri ile bir Anı Ormanı oluşturmayı kararlaştırdık. Selahattin aracılığıyla, Polatlı’yı 10 km.kadar geçtikten sonra Gordion Antik Kenti sapağının birkaç km. Ötesindeki 58. Topçu Tugayı Komutanlığı ’na ulaştık. 13 Kasım 2013’de Erozyonla Mücadele Günü’ne rastlatıp 5000 meşe fidesi dikimi ile işe başladık. Tam bir yıl sonra yine Erozyonla Mücadele Haftası içinde 12 Kasım 2014’de, biz “61 Girişliler”, Polatlı Belediyesi’nin tahsis ettiği otobüste TEMA’lı dostlarla bir araya gelerek, Tugay’ın belirlediği alana ulaştık.
İki yılda da başta Tugay Komutanı Tuğgeneral Kemal Yeni olmak üzere tüm silah arkadaşları tarafından ilgi ile karşılandık ve ağırlandık. TEMA Gönüllüleri, TED Polatlı Koleji , tugayın rütbelileri ve eratı ile uyumlu bir takım çalışması yaparak o gün, bu yıl için hedeflediğimiz 6000 fidanın 300 kadarının dikimini gerçekleştirdik (geri kalanın dikimi şu günlerde tamamlanmış olmalı). Dikim öncesinde geçen yıl dikim yaptığımız alana gidip meşelerimizin, Emine Ünler ve Cemil Orhun’dan alınıp Muzaffer Sarısözen tarafından derlenen “Meşeler gövermiş (yeşermiş,yapraklanmış) varsın göversin” adlı Kızılcahamam türküsünde “çığrıldığı” gibi göverdiklerini gördük, gururlandık, sevindik.
Yusuf üsteğmenin dikimde hazır bulunanlara verdiği bilgilere göre, 58.Topçu Tugayı bölgesinde 1999’dan bu yana 240.000 fidan dikilmiş (ki dikimler tamamlandığında bunların 11000 tanesi bizim sağladığımız ağaçlar olacak). Bölgenin toprak yapısı killi ve kireçli. Tuzluluk oranı normal ölçülerin yarısı oranında, asit oranı ise iki kat fazla. Toprağın yapısını güçlendirmek için Sivrihisar Krom Madeni’nden toprak, yöre köylerinden ise hayvansal gübre getiriliyor. Fidanlar karasal iklime uygun olarak seçiliyor, uygun yerlere meşe dışında da dikimler yapılıyor. Temizsu Arıtma Sistemi’nin atık suyunun yanı sıra Sakarya Nehri’nden sağlanan su, 11 km.lik sulama hattı ve 650 adet musluk ile ağaçlandırma sahasına ulaştırılıyor. Santimetrekareye yılda 300-500 mm. yağış düştüğünden, Kasım ayında dikimler sonrasında ve Mayıs’da yaz öncesinde, iki kez sulama yapılıyor. Ağaç çukurları kepçelerle hayli derin ve büyük olarak kazılıp, fidanlar en az 40 cm. derinliğe dikiliyor. Böylece, çukurların genişliği fidanın kendisine kış boyu yetecek suyu depolamasını, derinliği ise gelişene kadar rüzgarlardan korunmasını sağlıyor.
Ankara’ya dönüşümüzün haftasında bu kez 19.11.2014 günü, biz 61 Girişliler, TEMA’lılar ve seçilen ilkokul öğrencileri ile birlikte Anıtkabir’e “Ata’ya Saygı” ziyaretinde bulunuyor ve “Toprağa Saygı” programı çerçevesinde AOÇ-TİGEM arazisine palamut toplamaya gidiyoruz. Yakında, topladığımız bu palamutları, keselerinde fideleyip toprakla buluşturacağız. Gelecek yıl yine Kasım ayında yine aynı alanda, bu kez kendi diktiğimiz fidelerden oluşan “birkaç bin dikili ağacımız daha” olacağını umuyoruz.
N O T :
Bu gezilerimiz çerçevesinde “izinle” gezdiğimiz Topçu ve Füze Okulu Komutanlığı Sınıf Müzesi’ ni bir başka yazımda ayrıca tanıtmaya çalışacağım.