Klâsik müzik dünyası uzun yıllardır genel bir durgunluk içerisinde. Albüm satışlarının azalması, doğallıkla firmaların üretim faaliyetlerini de sınırlıyor, yayınlanan albümlerin sayısı azalıyor. Ülkemiz açısından ise durum daha da kötü elbette. Mevcut klasik müzik kayıtlarının ancak çok küçük bir bölümü, ithal edilerek müzikseverlere ulaşabiliyor. Bu ithalât genellikle küçük partiler halinde yapılıyor, yılda birkaç defa ise büyük paketlerle karşılaşma mutluluğunu yaşayabiliyoruz. Bu mutluluklardan birini geçen hafta yaşadık ve sevinçle gördük ki, ülkemizdeki müzik mağazalarını “Brilliant” etiketli binlerce albüm doldurmuş!.. Bu albümleri ülkemize getiren ise, klâsik müzik alanında Türkiye’nin en önemli ithalâtçısı konumundaki A.K. Müzik.
PARLAK BİR MARKA: “BRİLLİANT”
1996 yılında bir piyanist tarafından kurulan Hollanda kökenli Brilliant, müzik dünyasının en ilginç firmalarından biri. İlginçliği, firmanın yaşamına kendi yaptığı klâsik müzik kayıtlarıyla değil, başka firmalardan lisans anlaşmasıyla elde ettiği kayıtları kendi etiketiyle çıkararak başlamasından kaynaklanıyor. Bu firmalar arasında EMI’dan Deutsche Grammophon’a, müzik endüstrisinin bütün büyük firmaları bulunuyor. Brilliant esas olarak bu yoldan devam etmekle birlikte, bir süredir kataloğuna kendi yaptığı kayıtları da eklemeye başladı. Günümüzde kataloğunda binlerce CD bulunduran Brilliant, gerek müzikal dönemler ve türler, gerekse besteci ve yorumcular açısından büyük bir ürün çeşitliliğine sahip. Bu derleme albümler, kuşkusuz sanatçı ve icra kalitesi itibariyle homojen değil; çok önemli isimlerin yanında daha önemsizler, çok iyi icraların yanında daha az iyi olanlar da yer alabiliyor. Ama dikkatli bir seçimle, müzik tarihinin en büyük bestecilerinin ve en büyük yorumcularının kayıtlarını edinmek mümkün. İthal edilen CD’ler ülkemizdeki müzik mağazalarında raflara çıkalı ancak bir hafta olmasına rağmen, daha şimdiden piyasaya bir canlılık getirmiş durumda. Bu, şüphesiz,ürün fiyatlarıyla da ilgili bir durum. Brilliant muhtemelen piyasada en düşük fiyatla CD satan firma. Öyle ki, büyük edisyonların fiyatı, içindeki CD sayısına bölündüğünde, CD başına çoğu zaman 3-4 TL. gibi bir miktar düşüyor. Bu yazımızda yeni ithal edilen partide yer alan CD’lerin hepsine yer vermek elbette mümkün değil; biz kataloğu genel çizgileriyle değerlendirmekle, daha önemli gördüğümüz bazı başlıklara değinmekle yetiniyoruz. Daha fazlası için ise mümkün olan en hızlı biçimde müzik mağazalarına koşmanızı öneriyoruz!..
TOPLU KAYITLAR
Brilliant kataloğunun belki de en önemli özelliği, toplu edisyonların ağırlığı. Şu rahatlıkla söylenebilir ki, hiçbir firmanın kataloğunda bu kadar çok toplu edisyon yer almıyor. Bu toplu edisyonlar arasında bazı bestecilerin tüm eserlerini içeren jumbo setler öncelikle dikkati çekiyor. Firmanın Mozart edisyonu 170, Haydn edisyonu 150, Bach edisyonu 142, Beethoven edisyonu 86, Schubert edisyonu 69, Vivaldi edisyonu 66, Çaykovski edisyonu 60, Brahms edisyonu 58, Chopin edisyonu 30, Rachmaninov edisyonu ise 28 CD’den oluşuyor. Bunun dışında birçok bestecinin eserlerinden geniş çaplı derlemeler içeren kutular da bulunuyor. Telemann edisyonu 50, Şostakoviç edisyonu 49, Mendelssohn edisyonu 40, Boccherini edisyonu 37, CPE Bach edisyonu 30 CD’den oluşuyor. İthal edilen Brilliant partisinde, bunun dışında gerek kutu, gerekse tekil albümler olarak çok sayıda yeni kayıt bulunuyor. Bu derleme toplu edisyonlarda zaman zaman ortalama isimler ve icralar da yer almakla birlikte, klâsik müzik dünyasının en büyük isimlerinin olağanüstü icraları da yer alabiliyor. Katalogda, besteciler yanında, Oistrakh, Richter, Brendel gibi önemli sanatçılara ayrılan çok sayıda set de bulunuyor.
İLGİ ÇEKEN BİRKAÇ KAYIT
Bütün bu kayıtlar saymakla bitmez elbette, ama yeni partiden bizim en çok ilgimizi çeken bazı kayıtlara özel olarak değinmek isterim. Büyük Bulgar bas Boris Christoff, 1950’li yıllarda Mussorgsky’nin bütün şarkılarını EMI firması için kayda almış, 4 CD olarak yayınlanan bu olağanüstü set zaman içerisinde klâsikleşerek bu eserlerin referans kaydını oluşturmuştu. Rus tenor Sergei Leiferkus’un müzik eleştirmenlerinden çok olumlu eleştiriler alan Brilliant etiketli 4 CD’lik seti ise, birçok anlamda Christoff’un kayıtlarının yanına konulmayı hak ediyor. İlgimizi çeken bir başka 4 CD’lik sette ise Glazunov’un tüm senfonileri yer alıyor. Senfonileri, bu müziğin ustası olan Vladimir Fedoseyev yönetiminde dinlemekten gerçekten büyük mutluluk duyacağız. Kurt Sanderling’in Sibelius senfonileri kaydını da uzun yıllardır merak ederdim, bu merakımı giderme olanağını bulacağım için mutluyum. Tenor Peter Schreier’in 4 CD’lik Schumann liedleri setiyle Herbert Blomstedt’in Dresden Devlet Orkestrası’yla gene 4 CD’lik Schubert senfonileri seti de dikkatimi çekenler arasında.
Brilliant kataloğunun zenginliği anlatılacak gibi değil, sevgili okurlarımız!.. En iyisi mağazalara gidip bizzat görmek, dokunmak, almak ve dinlemek... Yeni ithal edilen Brilliant kataloğundaki tüm ürünleri Ankara’daki Dost Music Center ile A.K. Müzik’in İstanbul’da Cihangir’deki mağazasında, bir bölümünü ise ülkemizdeki diğer müzik mağazalarında bulabilirsiniz. İyi dinlemeler dileğiyle…